Start MeWhokrem Biodermine Warszawa gdzie kupićKrem Garnier Czysta SKORA a ciążakrem do opalanie z jakim filtrem wybrackrem Yves Rocher Forumkrem brązująco-matujący do twarzykrem dla mieszanej cery na latokrem do opalania jakiej marki
 

MeWho

Temat: Sernik nowojorski
... puszysty, kremowy, delikatny! Użyłam serka z Biedronki i uzupełniłam mascarpone (akurat został mi od kremu z tortu). Sernik także był pęknięty, ale to przez dotknięcie papierem do pieczenia (byłam na siebie...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=14618



Temat: Krem do tortów- lekki, ale zwarty
mam pytanko. Robie tort na chrzciny dla chrześnicy (na 60 osób) więc musi być duży i dość wysoki. Tort bedzie w stylu angielskim więc "skorupka" będzie strasznie słodka. Chcę zrobić 1 warstwę masy z serka mascarpone (1 litr śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru, 2 cukry waniliowe, 4 opakowania śmietan-fix, 50 dag serka mascarpone) z ananasem, a oprócz tergo muszą być 2 ... słodkie). No i jaki kolor 3 masy? już jest biała i może różowa? Pomocy bo już zgłupialam od czytania pomysłów na torty i kremy
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=21080


Temat: Kuchnia od kuchni :-)
Tort dla Sokolnika czyli rura z robalami Upiec biszkopt. Zrobić masę z: 500 g serka mascarpone 6 żółtek cukier waniliowy 1/4 - 1/3 szkl cukru w zależności od upodobań 0,5 l słodkiej śmietanki kremówki 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliiowym na białą, puszystą masę. Dodać ostudzoną żelatynę i stopniowo mascarpone. Na sztywno ubić kremówkę. Dodać ją do kremu delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera. Każdą warstwę biszkoptu nasączyć kawą z amaretto, posmarować masą i posypać przez sitko kakao. (masa jest wg malui z zaprzyjaźnionego forum ) Rura: Odciąć papier do pieczenia o długości obwodu tortu. Napisać na nim to co ma być (u nas były literki B i cyfry 12). Odwrócić papier, by ... ją nożem na papierze zostawiając nierówny górny brzeg. Odczekac kilka minut. Gdy czekolada lekko stwardnieje, ale jeszcze się nie łamie, otulić nią tort. Włożyć do lodówki. Po pół godzinie oderwać papier...
Źródło: klubciconia.avx.pl/forum/viewtopic.php?t=1586


Temat: TORTY/CIASTA/etc.
ja jestem leniwa i wszystkie torty robie na bazie biszkoptu bo najprostszy i najszybszy i potem krem = bita smietana z fixem wymieszana z wisniami z likieru albo z wiorkami czekolady = serek philadelfia ubity z maslem, cukrem pudrem i do tego w ramach dodatku uprazone wiorki kokosowe = serek mascarpone ubity z zoltkiem plus pokruszone migdaly. ciasta hmmm mnostwo roznych: brownies,...
Źródło: xl-pozytywnie.pl/forum/viewtopic.php?t=4616


Temat: tiramisu
serka mascarpone *4 jajka *6 łyżek cukru *około 30 dag podłużnych biszkoptów("kocie języczki") -2 opakowania *2 łyżki kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Kawę rozpuszczalną zalać 2 szklankami niezbyt gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Żółtka ubić z cukrem i dodać do nich mascarpone, połączyć dokładnie (ja to robię mikserem). Z białek ubić sztywną pianę (można dosypać troszeczkę soli, wtedy lepiej się ubije) i delikatnie połączyć z masą serową. Biszkopty maczać w ostudzonej kawie i układać w naczyniu żaroodpornym lub misce. Po ułożeniu warstwy biszkoptów zalać to kremem, następnie ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i ponownie krem. Warstw może być kilka, zależy jak duże jest naczynie. Na wierzchu musi być krem. Uwaga: biszkopty te są bardzo kruche i szybko nasiąkają kawą, należy maczać szybko z jednej i...
Źródło: toskania.forumowisko.net/viewtopic.php?t=44


Temat: Torty nie tylko dla dzieci
Przeglądam kilka ostatnich stron i już sama nie wiem, czy tu się przepisy na torty wkleja, czy tylko fotki, ale mój dzisiejszy tort wyszedł tak pyszny, że muszę to opisać. TORT BEZOWY Z DAKTYLAMI I MASCARPONE porcja na mały tort 200g daktyli drobno posiekać i namoczyć w alkoholu - co najmniej 1 noc. daktyle odsączyć, zmielić w maszynce do mięsa. 50g cukru pudru rozetrzeć z niewielką ilością alkoholu od daktyli (mi wchłonęło cały alkohol, głowę mam słabą, więc wesoło się produkowało przy oblizywaniu palców) do tego dodać 250g serka mascarpone, dokładnie wymieszać (moim zdaniem wystarczy łyżką, mikser niepotrzebny) część serka z cukrem dodać do mielonych daktyli - tyle, żeby się dobrze wymieszało i dało tym posmarować tort ubić na sztywno 250ml śmietany kremówki 36%, dodać do tego resztę mascarpone i dokładnie zmiksować. Warstwy tortu smarować najpierw kremem daktylowym, potem śmietanowym. Na wierzchu i na bokach tylko krem śmietanowy. W oryginalnym przepisie były jeszcze orzechy włoskie - nie wiem, czy warto, nie dodawałam Z wierzchu posypać kakao, ozdobić (w moim przypadku tylko delikatne kropki dookoła z jasnego kremu) tort jest pyszny, że palce lizać. Alkoholu wyszło mi dużo, bo prawie 150ml spirytusu, ale gdy krem "przegryzie się" z bezami, to nie czuć go za mocno i jest naprawdę warty polecenia. no i jeszcze jedna zaleta - około pół...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=21525


Temat: Tort makowy z musem jogurtowo – czekoladowym
polecałabym jeszcze krem z serka mascarpone i mleka skondensowanego, lub rowniez z mleka skondensowanego + serek smietankowy i maslo (uzywam ta mase do tortu gruszkowego i dodaje do niej pokrojone gruszki...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=27252


Temat: Torcik Straciatella
posypać 1/3 czekolady. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierchu powinien być krem i warstwa czekolady. Posypać cukrem. Owinąć tort potrójnie złożoną folią aluminiową, założyć obręcz formy i wstawić tort do lodówki...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=27519


Temat: Świński Tort ;)
zrobilam swinski torcik:) jestem zadowolna z efektu, bo to moj pierwszy powazny tort- pierwszy raz robilam mase czekoladowa i czekolade do dekoracji. nasteonym razem musze jeszcze szczegoly dopracowac:). w roli tortu biszkopt kakaowy i waniliowy, przelozone kremem z serka mascarpone:).
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=24521


Temat: Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...
Zamierzam zrobić tort z kremem mascarpone (skład kremu:250 g śmietankowego sera twarogowego,2/3 szklanki cukru pudru,750 g sera mascarpone,250 ml śmietanki kremówki 30%) Czy na takim kremie dobrze bedzie sie trzymać masa...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=414


Temat: Święta, karnawał, komunie itp
Postanowiłam założyć nowy temacik z cyklu MNIAM Jak upiec tort weselny? Restauratorka Magda Gessler proponuje weselny tort o smaku pistacji i cynamonu. A nikt tak, jak ona nie wie, jak mieszać smaki i łączyć kolory. Wszystko co robi, nosi ślady polskiej fantazji i hiszpańskiego temperamentu Tort bezowy pistacjowo-cynamonowy Dla 25–30 osób Przygotowanie: 1,5 – 2 godziny CZEGO POTRZEBUJEMY: Blaty cynamonowe: 350 g masła 200 g cukru 2 jaja 2 czubate łyżki cynamonu 300 g mąki Blaty bezowe 1,5 litra białek 1,5 litra cukru (ok. 6 szklanek) Krem pistacjowy 1 kg serka mascarpone 200 ... o temperaturze 170 – 180 st. C przez około 7 – 10 minut. W tym czasie możemy się zabrać za aromatyczny krem pistacjowy. Jego przygotowanie jest bardzo proste – mieszamy mascarpone, cukier, pistacje, olejek i oba alkohole, aż do uzyskania jednolitej masy. Krążki bezowe i cynamonowe na przemian przekładamy masą pistacjową, tak by na dole i górze były kruche bezy. Gotowy tort...
Źródło: cafemirenium.kylos.pl/viewtopic.php?t=11988


Temat: Tort Orzechowy
Przepis pochodzi z programu nadawanego w TVN Style "Notes Kulinarny" odcinek 7 tu jest link do przepisu Tort orzechowy Składniki - ciasto: 25 dkg zmielonych orzechów włoskich 25 dkg cukru 8 żółtek 8 białek 5 dkg bułki tartej Składniki - krem: 4 żółtka 3 łyżki cukru 2 kostki masła 100 ml spirytusu Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać orzechy, bułkę tartą. Białka ubić na sztywno. Połączyć z masą orzechową. Do dwóch okrągłych foremek przełożyć masę i piec ok. 20 min. w temperaturze 170 st. C. Krem - jajka wymieszać z cukrem, dodać masło. Potem połączyć ze spirytusem. Placki przełożyć kremem Uwagi: Bułkę tarta oczywiście dodajemy bezglutenową. Tort można przełożyć np. bitą śmietaną, jak ktoś nie lubi kremów robionych na maśle. Pieczony był w malej tortownicy chyba takiej na 6 jaj (21 cm średnicy). zdjęcie tortu Przepis na krem jaki zrobiłam: Krem z sera Mascarpone - 4 żółtka - 2 łyżki cukru kryształu - 150 ml śmietany kremówki - 15 ml sherry (niekoniecznie) - 25 dag serka mascarpone Żółtka utrzyj z połową cukru. Śmietanę ubij z cukrem kryształem i wymieszaj z żółtkami. Dodaj sherry i połącz z mascarpone. Tort jest wilgotny i naprawdę pyszny. Myślę, że spokojnie można upiec go w większych tortownicach (np. 24 cm średnicy), będzie maił cieńsze warstwy ciasta.
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=1690


Temat: Ciasto Cypitrynowe
mascarpone do środka: *250 gram serka mascarpone *200 gram śmietanki 36% *3-4 żółtka *szklanka cukru pudru Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem połowy cukru pudru. Żółtka ucieramy na kogel-mogel z druga częścią cukru i łączymy z serkiem mascarpone. Do masy dorzucamy dwie łyżki śmietany i łączymy, by się "zaprzyjaźniły", a potem już dokładamy stopniowo śmietanę, ostrożnie mieszając łopatką. Gotowy krem wstawiamy do lodówki, by się usztywnił. Takim kremem przekładamy nasze placki biszkoptowe. Krem cypitrynowy, na obłożenie: *500 ml mleka *2 łyżki mąki pszennej *2 łyżki mąki ziemniaczanej *1/2 szklanki cukru *200 g masła ... wlewamy do gotującego się mleka energicznie mieszając do zgęstnienia (masa budyniowa). Krem odstawiamy do przestudzenia, a gdy wystygnie dodajemy do niego miękkie masło i miksujemy dodając sok, skórkę i kurkumę. Gotową masę wstawiamy do lodówki. Gdy zesztywnieje, dekorujemy nią całość naszego ciasta. Tort można na wierzchu obsypać wiórkami startej czekolady i półksiężycami cytryny moczonymi z jednej strony w rozpuszczonej czekoladzie.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=27321


Temat: Tort z musem miodowym i sosem żurawinowym
Przepis znalazłam na rosyjskim forum Cook-Talk ______________________________________ Słodki miodowy mus na delikatnym biszkoptowym spodzie, do tego kwaśny sos żurawinowy... Bardzo udane połączenie smakowe. Polecam! Kliknij, aby zobaczyć załącznik Tort z musem ... łyżeczki), - 1 szklanka śmietany 30% lub 36%, - 1 szklanka mascarpone (dałam jedno opakowanie - 250g), Sos z żurawiny: - 3 szklanki żurawiny świeżej lub mrożonej, - 1 szklanka cukru, ... mascarpone. Delikatnie połączyć śmietanę z serkiem, a następnie wymieszać z miodowym kremem. W upieczonym biszkopcie ostrym nożem zrobić nacięcie wokół krawędzi na ok. 1 cm. Należy uważać, żeby nie przeciąć ciasta...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=27625


Temat: Sernik kawowy
... stąd jest jej trochę mniej niż czekoladowo - kawowej. Sernik jest naprawdę wspaniały - absolutnie kremowy, rozpływający się w ustach. Bardziej smakuje jak wykwintny krem czy tort, niż jak typowy sernik....
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=14741


Temat: Tort urodzinowy truskawkowy
sera mascarpone • 250 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej) oraz: • 1 słoiczek (250 g) konfitury truskawkowej • 500 g truskawek, pokrojonych w kosteczkę Dekoracja wierzch: • garść gotowej małej bezy ... Wyłożyć na metalową kratkę.llUpiec drugi biszkopt jak powyżej. Po ostudzeniu każdy biszkopt przekroić na 2 blaty. Zachować okruchy na posypanie wierzchu tortu. Przygotować nasączenie biszkoptu.llPrzygotować masę mascarpone: Ser śmietankowy utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem (około 3 minuty). Dalej ubijać dodając po łyżce ser mascarpone. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywną pianę zimną śmietanką kremówką, a następnie z połową konfitury truskawkowej.llDrugą połowę konfitury truskawkowej podgrzać, ostudzić i połączyć z pokrojonymi w kosteczkę truskawkami (500 g).llPrzygotować tort: Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go 3 łyżkami nasączenia. Wyłożyć 1/3 część przygotowanych truskawek z konfiturą, a następnie rozsmarować 1/3 masy mascarpone. Położyć drugi blat biszkoptu, skropić nasączeniem, wyłożyć 1/3 część pokrojonych truskawek i 1/3 część masy. Położyć 3 krążek, nasączyć, rozłożyć ostatnią część truskawek i masy. Położyć ostatni, czwarty krążek, skropić go nasączeniem i posypać pokruszonym biszkoptem.llUdekorować boki: Ubitą zimną śmietanę kremówkę wymieszać z pokruszoną bezą i pokrojonymi truskawkami (200 g). Obłożyć boki tortu. Wierzch...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=30644


Temat: kilka wyprobowanych przeze mnie wariacji
kilka wyprobowanych przepisow ze zbieranej przeze mnie ksiazki kucharskiej 1. polaczenie arbuza z serem feta i pietruszka, opcjonalnie oliwki 2. tiramisu 4 zoltka 2 bialka 250g sera Mascarpone 1/4 szklanki mialkiego ... do herbaty - takie o bardzo drobnych otworkach lub takie siteczko ktore ma sluzyc do parzenia herbaty - dwustronne w ksztalcie kuli) Wstawic deser do lodowki na noc. 3. bezowy tort hiszpanski ciasto: 8 białek, 20 dag (niepełna szklanka) cukru kryształu, 20 dag (1 szklanka) cukru pudru, papier do wyłożenia formy, tłuszcz do wysmarowania papieru krem: 2 szklanki śmietanki kremowej - mozna ... pergaminie. Piekarnik na termoobieg zagrzany do 180, pozniej 160 i suszyc. S porządzić krem: ubić śmietanę, dodawać cukier, utłuczoną, przesianą wanilię lub cukier waniliowy i ubijać. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Tort przełożyć kremem, wykańczając nim również boki. Wierzch tortu można ubrać wyciśniętym kremem, a przed podaniem przybrać owocami. Gotowy tort odstawić na 2 godziny aby łatwo dał ... obranych i pokrojonych pomidorów, 1/4 szklanki bulionu warzywnego, 2 łyżki czerwonego octu winnego, 15 dag osączonego tofu, 4 białka, ( tofu i bialka zastapilam 4 jajkami i odrobina sera koziego) 1 ... przecier pomidorowy, albo paprini kamisa) troche sera zoltego i doprawic do smaku. Mozna tym nadziewca buritos lub enchilade, albo jadac jako pozywny gulasz.
Źródło: xl-pozytywnie.pl/forum/viewtopic.php?t=2521


Temat: ^^
tort truskawkowy Składniki na 1 biszkopt (należy przygotować 2 biszkopty, czyli ilość składników podwoić):  5 jajek, w temperaturze pokojowej, oddzielone żółtka od białek  1 szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru ... lub 8 łyżek białego wina wymieszanego z 2 łyżkami rumu i 2 łyżkami soku z cytryny lub 12 łyżek likieru truskawkowego bądź poziomkowego Masa mascarpone:  250 g śmietankowego sera twarogowego  2/3 szklanki cukru pudru  750 g sera mascarpone  250 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej) oraz:  1 słoiczek (250 g) konfitury truskawkowej  500 g truskawek, pokrojonych w kosteczkę Dekoracja wierzch:  garść gotowej małej ... metalową kratkę. Upiec drugi biszkopt jak powyżej. Po ostudzeniu każdy biszkopt przekroić na 2 blaty. Zachować okruchy na posypanie wierzchu tortu. Przygotować nasączenie biszkoptu. Przygotować masę mascarpone: Ser śmietankowy utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem (około 3 minuty). Dalej ubijać dodając po łyżce ser mascarpone. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywną pianę zimną śmietanką kremówką, a następnie z połową konfitury truskawkowej. Drugą połowę konfitury truskawkowej podgrzać, ostudzić i połączyć z pokrojonymi w kosteczkę truskawkami (500 g). Przygotować tort: Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go 3 łyżkami nasączenia. Wyłożyć 1/3 część przygotowanych truskawek z konfiturą, a następnie rozsmarować 1/3 masy mascarpone. Położyć drugi blat biszkoptu, skropić nasączeniem, wyłożyć 1/3 część pokrojonych truskawek i 1/3 część masy. Położyć 3 krążek, nasączyć, rozłożyć ostatnią część truskawek i masy. Położyć ostatni, czwarty krążek, skropić go nasączeniem i posypać pokruszonym biszkoptem. Udekorować boki: Ubitą zimną śmietanę kremówkę wymieszać z pokruszoną bezą i pokrojonymi truskawkami (200 g). Obłożyć boki tortu. Wierzch udekorować gotową bezą, kwiatami i truskawkami. Wstawić do lodówki.
Źródło: serwery-cs.pl/viewtopic.php?t=20356


Temat: Mój pierwszy Tort
Nie wiem jak to się stało, ale trafiłem ostatnio na stronkę internetową o pieczeniu i dekorowaniu Tortu. http://www.torten-talk.de/ No i stało się, zacząłem czytać komentarze. Po dwóch tygodniach i przeczytaniu setek komentarzy postanowiłem sam coś zrobić. Upiekłem tort z kremem malinowo-serowym i udekorowałem własnej roboty różami i serduszkami. A co z tego wyszło ocencie sami. Ciasto biszkoptowe. Skladniki: 6 jajek 4 łyżki ... przesiać i dodać do reszty masy i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni piec na środkowej szynie gdzieś 35 minut Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia. Krem malinowo-serowy 500g malin (mogą być mrożone) 6 łyżek cukru pudru 6 płatków żelatyny 200g serku mascarpone 200g jogurtu śmietankowego trochę soku z cytryny Maliny zmiksować i przecisnąć przez sitko. Dodać cukier puder - namoczoną i rozpuszczoną żelatynę dodać do masy malinowej. Gdy masa malinowa zacznie się ścinać dodać jogurt sok z cytryny i serek mascarpone. Krem masłowy 200g białka z jajek 300g cukru 400g masła dowolne ... można dodawać stopniowo miękkie masło cały czas miksując. W czasie miksowania wdaje się że krem zaczyna się zważać po prostu dalej miksować aż masa będzie ładna kremista. Pokrycie na tort 500g ... cukru pudru może być zwiększona porostu musi go być tyle żeby gotowa masa nie lepiła się do rąk. Po dokładnym wyrobieniu rozwałkować masę i nałożyć na tort. Z tej masy można...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2637